Çocuk Alerji Bölümü, Koç Üniversitesi Hastanesi bünyesinde 2015 yılında kurulmuştur. Koç Üniversitesi Çocuk Alerji Bilim Dalı’nda, Prof. Dr. Cansın Saçkesen, Doç Dr. Betül Büyüktiryaki ve Doç. Dr. Özlem Yılmaz olmak üzere toplam 3 öğretim üyesi görev yapmakta, 1 çocuk alerji hemşiresi hizmet vermektedir. Koç Üniversitesi Çocuk Alerji Bilim Dalı bünyesinde 2 adet poliklinik odası, deri testlerinin, ilaç ve besin provokasyon (yükleme) testlerinin yapıldığı bir alerji odası, solunum fonksiyon testleri, bronş ve egzersiz provokasyonu için solunum fonksiyon laboratuvarı bulunmaktadır. Çocuk Alerji Bölümü Koç Üniversitesi Hastanesi’nde pediatri bloğunda 1. katta Pediatri Polikliniği içinde yer almaktadır. Ayrıca Çocuk Alerji öğretim üyeleri Koç Üniversitesi Tıp Translasyonel Araştırma Merkezi (KUTTAM) içinde yer alan araştırma laboratuvarında alerjik hastalıklar üzerine araştırmalarına doktora öğrencileri ve post-dok araştırma görevlileri ile devam etmektedir.

Çocuk Alerji Polikliniği’nde astım, alerjik rinit (alerjik nezle), ürtiker (kurdeşen), anjiyoödem, atopik dermatit (egzama), besin alerjisi, ilaç alerjisi, venom (arı) alerjisi, anafilkasi (alerjik şok), immünoterapi (alerji aşı tedavisi), kronik öksürük, hışıltı (vizing), mastositoz gibi tüm alerjik hastalıkların tanı ve tedavisi çağdaş teknolojik testler kullanılarak yapılmaktadır. Tanı amacı ile yaklaşık 300 farklı spesifik IgE ve komponent spesifik IgE ölçümü, moleküler alerji testi, deri prik testi, besin ve ilaçlar ile provokasyon testleri, solunum fonksiyon testleri (spirometre, impulse oscillometry, metakolin bronş provokasyon testi) uygulanmaktadır. Tanısal amaçlı polenler, ev tozu akarı, kedi, köpek, at, küf mantarları, hamam böceği, lateks (kauçuk), bal arısı, eşek arısı ve çok sayıda besine karşı alerji deri testleri yapılmakta, uygun ve gerekli hastalara immünoterapi (koldan aşı veya dilaltı uygulanan alerji tedavisi) tedavisi verilmektedir. Hastanede dünya standardı kabul edilen ImmunoCAP yöntemi ile total IgE ve spesifik IgE ölçümleri yapılmaktadır. Ayrıca tanıda daha ileri basamak testlerden biri olan komponente dayalı tanı yöntemi de (Component Resolved Diagnosis) kullanılmaktadır. Bu test ile kan örneklerinde alerjik proteinlerin alt fraksiyonlarına ait spesifik IgE ölçümü yapılmakta ve alerjik duyarlılığın şiddeti, çapraz reaksiyon varlığı daha güvenilir şekilde belirlenebilmektedir. Öte yandan yine aynı test ile ısıtılmış/fırınlanmış süt ve yumurta ürünlerini tüketebilme durumunu belirlemede yararlanılan süt (kazein, b-laktoglobulin) ve yumurtaya (ovomukoid, ovalbumin) ait komponentlerin ölçümü de yapılmaktadır. Hastanemizde ImmunoCap yöntemi ile serum triptaz düzeyleri ölçülebilmektedir. Solunum fonksiyon testi laboratuvarında astım ve diğer solunum yolu hastalıklarının tanı ve tedavi izlemi için spirometre, impulse osilometre, metakolin bronş provokasyon testleri ve pletismografik ölçümler gerçekleştirilmektedir. Alerji kliniğinde çeşitli alerjik hastalıkların tanısına yönelik olarak özel testler de doktorlar gözetiminde uygulanmaktadır. Besin alerjilerinin tanısını koymak ve besine karşı reaksiyonun devam edip etmediğini göstermek amacıyla besin provokasyon (yükleme) testleri süt, yumurta, fındık, fıstık, mercimek vs. gibi pek çok farklı besinlerle yapılmaktadır. Ayrıca ilaç alerjilerinde tanıya yönelik olarak penisilin, anestezikler, ağrı kesiciler ve diğer ilaçlar ile deri testleri ve ilaç provokasyon testleri yapılabilmektedir.
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Deneysel Palinoloji Laboratuvarı ile iş birliği yapılarak, Koç Üniversitesi Hastanesi (Topkapı) çatı katına yerleştirilen Burkard polen sayım cihazı ile düzenli polen ve mantar sayımına 2018 yılında başlanmıştır.

Çocuk Alerji öğretim üyeleri Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi (KUTTAM) içinde yer alan araştırma laboratuvarında alerjik hastalıklar üzerine araştırmalarına 2017 yılında doktora öğrencileri ve post-doc araştırma görevlileri ile başlamıştır. KUTTAM araştırma laboratuvarı Koç Üniversitesi Hastanesi 4. katında yer almaktadır. Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülen Hücresel ve Moleküler Tıp Doktora Programı (PhD) kapsamında 2 doktora (PhD) öğrencisi Çocuk Alerji Bölümü öğretim üyeleri ile birlikte alerjik hastalıkların patogenezi ve tedavisine yönelik araştırmalara devam etmektedir. Şu anda devam etmekte olan araştırma konuları arasında süt alerjisinde ısı, matriks ve maillard reaksiyonu ile hipoalerjenik ürünlerin geliştirilmesi, polen alerjisine bağlı alerjik rinitte polen sayımları, semptom şiddeti ve komponente dayalı tanı, venom alerjisi, astımda solunum fonksiyon testleri ölçümü, ayrıca yurt içi ve yurt dışı çeşitli merkezler ile mikrobiyota ve metabolomiks ile ilgili araştırmalar bulunmaktadır.

Özetle; Çocuk Alerji Bölümü’nde astım, alerjik rinit (alerjik nezle), ürtiker (kurdeşen), anjiyoödem, atopik dermatit (egzama), besin alerjisi, ilaç alerjisi, venom (arı) alerjisi, anafilaksi (alerjik şok), kronik öksürük, hışıltı (vizing), mastositoz gibi tüm alerjik hastalıkların tanı ve tedavisi çocuk alerji doktorları tarafından çağdaş teknolojik testler kullanılarak yapılmaktadır. Tanı amacı ile yaklaşık 300 farklı spesifik IgE ve komponent spesifik IgE ölçümü, deri testleri, besin ve ilaçlar ile provokasyon testleri, solunum fonksiyon testleri uygulanmaktadır. Alerjik hastalıkların patogenezi, tanısı ve tedavisine yönelik araştırma çalışmaları KUTTAM Laboratuvarları’nda yürütülmektedir.

Prof. Dr. Cansın Saçkesen

Doç. Dr. Betül Büyüktiryaki

Doç. Dr. Özlem Yılmaz