Kapsamlı Diyabet ve İnsülin  Pompa Tedavisi Programı

Diyabet daha çok erişkinlerin hastalığı olarak bilinmekle birlikte küçük yaşlardan itibaren çocuklarda da görülür. Çocuklarda görülen Tip 1 diyabet, kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun kalıcı eksikliğine bağlıdır.  Bu nedenle diyabetli çocuklar tanı aldıkları günden itibaren günde 4 kez kan şekerlerini ölçmek ve buna göre ya enjeksiyonla ya da insülin pompası ile dışardan insülin hormonu almak zorundadır.

Tip 1 diyabet tedavisinde son yıllarda yeni insülinlerin kullanılmaya  başlamasının yanı sıra önemli teknolojik ilerlemeler olmuştur. Bir taraftan “Akıllı insülin pompası” ile insülin tedavisi daha fizyolojik şekilde yapılabilir hale gelirken, öte yandan sürekli kan şekeri ölçüm sistemleri, parmaktan kan alınarak yapılan kan şekeri ölçümünün yerini almak üzeredir. Bu ilerlemeler ile “Yapay Pankreas” ve “Biyonik Pankreas” gibi kan şekeri ölçümü ile insülin verilmesini otomatik hale getiren sistemlerin uzak olmayan bir zamanda rutin tedavide kullanılması mümkün hale gelmiştir.

Diyabetli çocukların uzun dönemli izleminde ve sağlıklı yaşam sürmelerinde insülin ve teknolojiler kadar diyabet eğitimi de önemli etkiye sahiptir.  Son yıllarda karbonhidrat sayımına dayalı “Dinamik İnsülin Tedavisi” ile diyabet, çocuklar ve aileler için bir yük olmaktan çıkmıştır. Diyabetli çocukların ve ailelerinin kaygılarının azalmasında da eğitim çok önemli bir etkiye sahiptir. Diyabet tanısı alan çocuklara hastaneye yattıklarında temel bilgiler verilmekle birlikte, diyabetli  çocukların doktor, hemşire, diyetisyenler ve deneyimli diyabetlilerle birlikte yaşamasına dayanan diyabetli çocuk kampları da çok etkili bir eğitim imkanı sağlamaktadır.

Bütün bunların yanında diyabetli çocukların okulda desteklenmeleri, diyabetle baş etme becerilerinin artırılması (direnç kazanmaları), ruhsal sorunların erken saptanması, diyabetle barışık (“arkadaşça”) bir yaşam sürmeleri, erişkin yaşama geçerken rehberlik almaları ve desteklenmeleri gerekmektedir.

Koç Üniversitesi Çocuk Diyabet Ekibi olarak, 20 yıldır diyabet tedavisinde kazandığımız deneyim ve birikimleri, yeni imkanlarla diyabetli çocuklara sunmaktan mutluyuz.

Ayrıca Yale Üniversitesi Çocuk Diyabet Programı sorumlusu Doç. Dr. Eda Cengiz ile işbirliği yaparak diyabet tedavisindeki son teknolojik ilerlemeleri ülkemiz ile buluşturmayı amaçlıyoruz.

İki öğretim üyesi, 1 diyetisyen, 1 hemşire ve 1 psikologdan oluşan ekibimiz ile aşağıdaki konu ve alanlarda hizmet veriyoruz.

• Yeni tanı diyabetli çocukların yatarak tedavisi ve eğitimi
  • Diyabetik Ketoasidoz gibi acil durumların tedavisi
  • Acil durum desteği ve danışmanlık
  • İnsülin pompası ve yapay pankreas gibi yeni sistemlerin takılması ve izlemi