Diyabetli çocuklar günün büyük bir kısmını (günde 8-10 saate kadar) okul personelinin gözetimi altında geçirmektedir. Okulda bulundukları zaman aralığında glisemik kontrolün sağlanamaması diyabet yönetimini olumsuz etkilemektedir.  Başta öğretmenler olmak üzere okul personeli, yeterli eğitim almadıklarında diyabet yönetiminin gereklerinin yapılması ve optimal kan şekeri kontrolü sağlamada zorluklar yaşamaktadır. Ayrıca, yaş ve yeterliliğe bakmaksızın, tip 1 diyabetli tüm öğrencilere okulda geçirdikleri zaman boyunca destek olunmalı ve bu okul personelinin gözetimi altında olmalıdır.  Birçok ülkede Tip 1 diyabetli çocukların okulda destek almaları gerektiğine dair yasal hükümler bulunmamakta, ayrıca ülkelerin çoğunda, okul hemşireleri olmadığı için, kan şekeri takibi ve insülin tedavisi ebeveynlerin ve diğer okul personellerinin sorumluluğuna kalmaktadır. Ülkemizde ise 2010 yılından beri Okulda Diyabet Programı başlatılmış olup, bu program çerçevesinde birçok aktivite yapılmaktadır.

Koç Üniversitesi Çocuk Diyabet ekibince olarak bu program kapsamında her ayın son cumartesi günü “Okulda Acil Diyabet Bakımı Eğitim Programı” yapılmaktadır. Ekim 2018’den  beri bu kurslara 60 öğretmen ve hemşire katılmıştır.

Programın özellikleri aşağıdaki gibidir.

  1. Eğitim esas olarak hipoglisemi bulgularının fark edilmesi ve acil tedavisini (Glukagon uygulaması dahil) kapsayacaktır. Uygulamalı Glukagon, insülin enjeksiyonu ve kan şekeri ölçümü eğitimi yapılacaktır.
  2. Eğitim, cumartesi öğleden önce 1,5 saat olarak Koç Üniversitesi Hastanesi’nde Çocuk Diyabet Hemşiresi tarafından verilecektir.
  3. Her ayın son cumartesi günü düzenlenecektir ve ücretsizdir. Her programa 10-15 öğretmen kabul edilecektir.
  4. Eğitime gönüllü öğretmenler ve okul hemşireleri katılacaktır. Aileler, diyabetli çocukları ile en yakın ilişkisi olan öğretmenlere bu eğitim programından haberdar edecekler ve katılmak isteyen öğretmenler aşağıdaki iletişim bilgilerini dikkate alarak başvuru yapacaktır.
  5. Eğitim alan öğretmenlere bir katılım belgesi verilecektir.
  6. Katılım belgesi almak glukagon veya insülin uygulama izni anlamına gelmemektedir. Bu eğitim ile yalnızca gerek olduğunda ailenin onayı ile öğretmenlerin glukagon ve insülin yapma becerisi kazanması sağlanmış olacaktır.