Pediatrik hematoloji-onkoloji bilim dalı çocukluk çağı kan ve kanser hastalıkların tanı ve tedavisi konusunda hizmet vermektedir. Bu kapsamda beyin tümörleri, kemik ve yumuşak doku sarkomları, böbrek tümörleri, nöroblastom, hematolojik maliniteler, lenfoma ve immün sitopeniler, anemiler gibi malign olmayan hematolojik hastalıklar tedavi edilmektedir. Koç Üniversitesi Hastanesi bünyesinde 2014 yılında kurulmuş olan Pediatrik Hematoloji Onkoloji Bölümü’nde alanında deneyimli üç doktor ve iki hematoloji-onkoloji hemşiresi bulunmaktadır.

Hastaların tanı ve tedavileri pediatrik onkoloji, patoloji, radyasyon onkolojisi, çocuk cerrahisi, ortopedi, beyin cerrahisi uzmanlarının katıldığı multidisipliner tümör konseyinde detaylı olarak değerlendirilmekte ve uluslararası kabul edilen tedavi protokollerine uygun olarak  yapılmaktadır. Tüm hastalar ve aileleri tanı döneminden başlayarak uzman çocuk psikiyatristi ve psikologları tarafından değerlendirilmekte ve tedavi süreçleri boyunca psikolojik açıdan desteklenmektedir. Onkoloji hastalarının tedavi sonrası uzun dönem takipleri pediatrik endokrinoloji bölümü ile birlikte yürütülmektedir.

Koç Üniversitesi Hastanesi Pediatri Servisi 24 yataklı olup, P-Blok 2.katta yer almaktadır. Tüm hastalar tek kişilik, tam donanımlı odalarda kalmaktadır. Tanı ve tedavi süresince yapılan girişimsel işlemler uzman anestezistlerin gözetiminde anestezi altında, -1. katta bulunan girişimsel işlem odasında yapılmaktadır. Koç Üniversitesi Hastanesi Radyoloji ve Nükleer Tıp Bölümleri en son teknoloji ile üretilmiş cihazlarla tanısal testlerde hizmet vermektedir. Pediatrik hematoloji onkoloji ayaktan hasta hizmetleri P-Blok 1. katta sağlanmaktadır. Bu alanda diğer pediatrik yandal poliklinikleri ile birlikte 1 pediatrik hematoloji onkoloji poliklinik odası ve 1 gündüz tedavi ünitesi yer almaktadır. Çocuk Hematopoetik Kök Hücre Nakil Merkezi’nin yapım aşaması tamamlanmış olup yakın dönemde açılması planlanmaktadır.

Tedavi Edilen Hastalıklar

Anemiler, Kanama ve trombosit bozuklukları, Pıhtılaşma bozuklukları, Lösemiler, Lenfomalar, Kemik iliği yetersizlikleri, Beyin Tümörleri, Kemik ve Yumuşak Doku Sarkomları, Nöroblastom, Böbrek Tümörleri, Histiyositik Hastalıklar

Araştırma

Koç Üniversitesi Pediatrik Hematoloji Onkoloji Bölümü öğretim üyesi Banu Oflaz Sözmen hasta tanı ve tedavisinin  yanı sıra çocukluk çağı hematolojik-onkolojik hastalıkların patofizyolojisini aydınlatmak, yeni tanı ve tedavi yolları geliştirmek için Tübitak tarafından desteklenmiş olan araştırmalarını bir doktora sonrası araştırma görevlisi ve bir lisans sonrası eğitim öğrencisi ile birlikte yürütmektedir.  Araştırma projesi laboratuvar çalışmaları Koç Üniversitesi Hastanesi Bünyesinde bulunan akım sitometri laboratuvarı ve KUTTAM (Koç Üniversitesi Tıp Translasyonel Araştırma Merkezi) laboratuvarlarında yürütülmektedir.