Tip 1 diyabet tedavisinde son yıllarda yeni insülinlerin kullanılmaya başlanmasının yanı sıra önemli teknolojik ilerlemeler olmuştur. Bir taraftan “Akılı insülin pompası” ile insülin tedavisi daha fizyolojik şekilde yapılabilir hale gelirken, öte yandan ise sürekli kan şekeri ölçüm sistemleri, parmaktan kan alınarak yapılan kan şekeri ölçümün yerini almak üzeredir. Bu ilerlemeler ile “Yapay Pankreas” ve “Biyonik Pankreas” gibi kan şekeri ölçümü ile insülin verilmesini otomatik hale getiren sistemlerin uzak olmayan bir zamanda rutin tedavide kullanılması mümkün hale gelmiştir. Bölümüzde insülin pompa tedavisi ve sensör teknolojisinin ülkemizde bulunan ürünlerinin tümü uygulanmaktadır. Koç Üniversitesi Hastanesi’nde izlenmekte olan Tip 1 diyabetli çocukların % 20’si insülin pompası, % 46’sı ise sürekli glukoz izlem sistemi kullanmaktadır.

Koç Üniversitesi Çocuk Diyabet Ekibi olarak, insülin pompasının tek başına önemli bir katkısının olmayacağının bilincindeyiz ve bu nedenle de başta karbonhidrat sayımı olmak üzere kapsamlı diyabet eğitimini temel alıyoruz. Çocuk/ergen-aile ve ekibin ortak kararı ile pompa takılmasına karar veriyoruz ve öncesinde Karbonhidrat sayımı/yönetimi eğitimi almış olmalarını ve uygulamalarını istiyoruz. İnsülin Pompa Tedavisi ayaktan ve 3 günlük bir  süreci ve sonraki kontrolleri kapsamaktadır:

1 . Gün

• Sabah, diyetisyen ve psikolog görüşmesi, İnsülin/Karbonhidrat oranı ile İnsülin Duyarlılık Faktörünün belirlenmesi,
  • Öğleden sonra pompa ile ilgili teknik eğitim, distile su ile demo pompa takılması ve evde enjeksiyon ile tedaviye devam

2 . Gün

• Varsa CGMS verilerinin ve glukometrenin download edilmesi
  • Pompa fonksiyonlarının öğretilmesi
  • Hipoglisemi ve hiperglisemi yönetimi eğitimi
  • Ekip oturumu, bazal hız ayarları
  • Demo pompada insüline geçiş
  • Rapor çıkarılması

3 . Gün