Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi

Koç Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde, yüksek riskli prematüre bebeklerin ve yaşamı tehdit eden doğumsal ve edinsel hastalıklara sahip yeni doğan bebeklerin bakımı; 7/24 saat hizmet veren neonatoloji ve pediatri uzmanları ve alanında özel eğitim almış hemşireler tarafından gerçekleştirilmektedir. Riskli gebelik süreci yaşayan annelerin izlemini gerçekleştiren perinatoloji merkezimiz ve kendi alanında yetkin Pediatrik Kardiyoloji, Nöroloji, Göğüs Hastalıkları, Gastroenteroloji, Hematoloji, Nefroloji, Pediatrik Cerrahi, Kalp Damar Cerrahisi, Oftalmoloji ve Kulak Burun Boğaz bölümleri ile güçlü bir iş birliği çerçevesinde 3. düzey yoğun bakım hizmeti verilmektedir.

Yenidoğan dönemi, hayatın ilk 28 günlük bölümüdür. Bu dönem, özellikle solunum ve dolaşım sisteminin uyumu için önemlidir. Zamanında doğan bebeklerde bile bu dönemde dış ortama uyum sürecinde zorluklar yaşanabilir ve bebeği Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde izlemek gerekebilir. Prematüre bebeklerin ise uyum sürecinde sorun yaşama olasılıkları daha yüksektir. Ayrıca prematüre bebeklerde emme refleksi 23. haftada başlamakla birlikte yutma ile koordine bir şekilde gelişmesi 34. gebelik haftasından sonra olmaktadır. Bu nedenle 34 haftanın veya 2000 gramın altında doğan prematüre bebeklerin en azından bir süre izlenmeleri için Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’ne yatışı yapılmaktadır.

Ülkemizde yılda ortalama 1,5 milyon doğum gerçekleşmekte ve bu doğumların yüzde 10’luk bölümünü “prematüre” yani erken doğan bebekler oluşturmaktadır. Ünitemizde, aşırı düşük doğum ağırlığı ile doğan bebekler (<1000 gram) dahil, prematüre bebeklerin solunum desteği ağırlıklı olarak buruna yerleştirilen kanül (NIV) yardımı ile sağlanırken, gerektiğinde geleneksel ventilasyona ek olarak, yüksek frekanslı ossilasyonlu ventilasyon (HFOV) ve inhale nitrik oksit (iNO) tedavileri en son teknoloji ürünü ventilatör cihazları ile uygulanabilmektedir. Bu bebeklerin göz muayeneleri (ROP) ve gerekirse tedavileri ünitemizde yapılmaktadır.

Enfeksiyon yoğun bakım ünitelerinin en büyük sorunlarındandır ve maalesef enfeksiyon oranı hiçbir zaman sıfır olamaz. Ancak çok sıkı önlemlerle bu oran oldukça düşürülebilmektedir. Ünitemizde bebekler minimal invaziv yöntemler kullanılarak izlenmektedir. Bu önlemlerin başında akılcı antibiyotik kullanımıdır ve gereksiz ve uzun süreli antibiyotik kullanımından kaçınılmaktır. Damardan beslenmesi gereken bebeklerin total parenteral nütrisyon sıvıları biyologlarca negatif basınçlı özel TPN ünitelerinde hazırlanmaktadır. Ünitemizde giriş çıkışlar sıkı denetim altındadır. Üniteye girişte ve bebeklere dokunmadan önce el temizliği mutlaka yaptırılır. Hastane Enfeksiyon Kontrol Komitesi direktifleri ve önerileri doğrultusunda hareket ederek enfeksiyon en düşük seviyede tutulmaya çalışılmaktadır.

Yenidoğan döneminde görülen sarılık yoğun bakıma yatış nedenleri arasında önemli yer tutmaktadır. Sarılık yenidoğan bebeklerin çoğunda görülmekle birlikte, az bir kısmında yatışa neden olmaktadır. Ancak her yenidoğan bebekte sarılık tehlikeli olabileceği için yakın takip etmek gerekir. Hastanemizde doğan tüm bebeklerin sarılık yönünden riskleri araştırılır ve gerekirse tedavi başlanır. Fototerapi (ışık tedavisi) en sık kullanılan tedavidir. Işığın, göze zarar vermesini engellemek için bebeğin gözü bantlanır. Nadiren ve çoğunlukla da anne-bebek arasında kan uyumsuzluğu olduğu durumlarda damardan immunoglobulin verilmesi veya kan değişimi gerekebilmektedir.

Hastanemizde ayrıca doğumsal akciğer veya kalp hastalığı olan bebekler izlenebilmekte ve bu bebeklere yüksek teknolojili cihazlar ile hizmet verilmektedir. Ayrıca girişimsel radyoloji tarafından doğumsal damar patolojilerine müdahale edilebilmektedir.

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde ayrıca perkütan katater uygulamaları (kol ve bacakta yer alan ince damarlardan kalbe uzanan ince damar yolu), toraks tüpü takılması (akciğer hava kaçağı tedavisi), invaziv kan basıncı monitörizasyonu (el değmeden göbek damarından tansiyon ölçümü), hasta başı EEG (beyin elektrosu), aEEG (zor doğan ve doğumda oksijensizlikten etkilenen bebeklerin beyin etkilenme düzeylerini görmek için hasta başı yapılan beyin elktrosu), hasta başı EKO (kalp ultrasonu), hasta başı USG (beyin ve diğer iç organların değerlendirilmesi için ultrason), periton diyalizi ve hemodiyaliz de yapılmakta, zor doğum sonucu oluşan beyin ve diğer organ hasarı gibi yüksek risk taşıyan sorunlu bebeklere soğutma tedavisi dahil gelişmiş düzeyde bakım sağlanmaktadır.

Yeni doğan Yoğun Bakım Ünitesi sadece hastanelerimizde doğan bebeklere değil, yoğun bakım ihtiyacı olan tüm bebeklere sağlık hizmeti sağlamaktadır.